דווקא כשאוכלים יותר ארוחות ביום, אוכלים מעט יותר בכל ארוחה. העניין הוא גם דרגת הרעב שאני מגיע איתה לארוחה. כאשר אני מגיע מורעב - אני נוטה לאכול יותר, יותר מהר, ובעיקר יותר פחמימות. כאשר גופינו לא צריך בבת אחת כמות גדולה של אוכל וקלוריות - הוא יעדיף לאגור חלק מזה ברקמת השומן. לעומת זאת בארוחות קטנות נוכל לווסת בצורה מדוייקת יותר את הכמויות שנחוצות לגוף שלנו ולמנוע אכילת קלוריות מיותרות.
אני רואה הרבה אנשים שנותנים חשיבות לתוכן הארוחה אך לא לנפח הארוחה. נפח ארוחה גדול - גם אם מאכילת עלים של חסה, גבינה דלת שומן וזירו - יוצר מילוי והרחבה של הקיבה. אחד ממנגנוני השובע שלנו הוא דרך עצב הואגוס אשר מחבר בין הקיבה לגזע המח והוא מאותת על שובע כאשר הקיבה מתמלאית ונוצר מתח. כאשר אנו אוכלים נפחים גדולים- אנו נוטים להרחיב אותה וכך אנו למעשה גורמים לקיבה לאותת על שובע רק מאכילת נפחים גדולים, כאשר אנחנו רוצים בדיוק את ההיפך.
אוי כמה פעמים עוד תמכרו לעצמכם את הסיפור הזה ? חילוף החומרים יורד בכ 1% בשנה, כלומר אחרי 20 שנה את שורפת פחות כ 200-300 קלוריות ביום (שווה ערך לפרוסת עוגה דקה). לפיכך מספיק שתוותרי על העוגה הקטנה בשעה 16:00 וכבר קיזזת. מה שהשתנה זה פחות פעילות גופנית, הרבה ישיבה ובעיקר פחות נחישות להצליח. בגיל מנופאוזה (המעבר) ישנם שינויים הורמונלים שמעט משפיעים על קצב הירידה, אך יהיה ניתן לעקוף אותם עם השקעה בדגשים הנכונים בתזונה ושילוב של פעילות גופנית.
נכון שאין להם ערך קלורי אך יש להם עדיין השפעה. ממתיקים יוצרים לנו טעם מתוק בדומה לסוכר ולעיתים הם יכולים לעודד בגוף תהליכים הדומים לסוכר, למשל הפרשת הורמון האינסולין. אינסולין הוא הורמון שמופרש באכילת פחמימות במטרה לאזן את רמות הסוכר בדם ועל הדרך הוא מעודד את רקמת השומן שלנו לטפוח כאשר זה בעודף. צריכה רבה של ממתיקים מלאכותיים גורמת גם היא להפרשתו בעוד שנרצה לדכא ולהפחית אותה, ולכן נעדיף להפחית גם אותם. מעבר לכך שהיא מונעת מאיתנו את הגמילה ממתוק.
ראו סעיף 2. שתיה מוגזת כולל סודה מנפחת את הקיבה. מערכת העיכול שלנו נועדה לעכל נוזלים ומוצקים ולא גזים. אם בחרתם בכלל זאת לשתות סודה - רצוי על קיבה ריקה (בין הארוחות ואת המינימום שצריך) כי אחרת זה מרחיב את הקיבה.
קפה, תה, משקאות אנרגיה או זירו. אנחנו מתמכרים לקפאין והפסקה פתאומים עלולה לגרום לכאבי ראש. כדאי להוריד באופן הדרגתי כבר מהיום.
כדאי להפחית מזונות המכילים נתרן כבר מתחילת היום של הצום ולהימנע מלהוסיף מלח. המלח משתן (אובדן נוזלים מואץ בשתן) וגם מצמיא. כנ"ל לגבי הארוחה המפסקת - להפחיתתוספת מלח ככל שניתן. יש מספיק מלח טבעי באוכל שלנו
פחמימות- רצוי בעלות ערך גליקמי נמוך כמו דגנים מלאים וקטניות: אורז בשמתי, בטטה, בורגול, פסטה, גרגירי חומוס, עדשים.. הפחמימות יתרמו לשובע בחלקו הראשון של הצום.
חלבונים - עוף, דגים ובשר. בשר אדום מתפרק ומתעכל לאט יותר מעוף ודגים ולכן מומלץ לשלב ממנו יותר בארוחה.
ירקות - מבושלים או חיים - מכילים סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול איטי יותר ושהות ממושכת בקיבה וגם עוזרים לתחושת השובע. הסיבים התזונתיים נשמרים גם בירקות מבושלים.
שומן - השומן הקיים בבישול, שמן בתיבול, טחינה, אגוזים ושקדים לסוגיהם. השומן משהה את האוכל בקיבה ויעזור לשובע לחלק השני של הצום.
כל 3-4 שעות, לא להגיע מורעבים לארוחה המפסקת. לסיים אותה בשובע מלא אך לא לסיים מפוצצים. עודף אוכל לא יגרום בהכרח לשובע ממושך אלא לכבדות מיותרת ותחושת רעב מוקדמת.
בסיום הארוחה עדיף לבחור חליטת צמחים ללא קפאין במקום תה כדי להימנע מהפרשת נוזלים בשתן.
עוגיה או עוגה בחושה ולא מתוקים מדי. עודף סוכר יגרום לעליית וירידת סוכר ואינסולין - מה שיביא לצמאון ורעב מוקדם יותר.
לפתוח בכוס מים (לא קרים ולא חמים מדי) ולשלב תה עם עוגיה או פרי להחזיר נוזלים וסוכר לגוף.
לאחר 20 דקות, אחרי שהתאוששנו, מומלץ לאכול ארוחה קלה כמו מרק עם קטניות או ארוחה חמה קלה - אורז עם דג או ארוחה קלה חלבית - לחם עם גבינות וירקות.
לאכול לאט ולשלב מים להחזיר נוזלים לגוף.
שיהיה צום קל וגמר חתימה טובה
1- לאכול חצי סופגניה - חצי סופגניה היא כ 200-250 קלוריות שזה שווה ערך לארוחת ביניים. היא לא תהיה מזינה כמו היוגורט עם הפייבר 1 או הבננה אבל מבחינה קלוריות גם לא תהיה רחוקה משם. הקפידו לשלב אותה לפחות שעתיים לאחר ארוחה (ולא מיד מאחר ורמות הסוכר גבוהות לאחר הארוחה), והקפידו לאחר האכילה שלה לחכות כשעתיים לפחות עד האכילה הבאה (מדברים על חצי סופגניה- כן ?).
2- הוספת אימון - הוסיפו לכם אימון אירובי של שעה מעבר לאימונים הקבועים שלכם בדופק גבוה. כשעה של אימון אירובי בדופק 150 יכול לקזז לכם בקלות סופגניה ועל הדרך שיפרתם עוד כושר ומצב רוח!
3- פינוק של חג - מותר הכל במידה! אני מקציבה ללקוחותי ארוחת פינוק אחת בשבוע, ובשבוע של חג או יומולדת אפשר לחרוג ל-2, כל עוד זה מנוהל בשליטה ובמידה. אז מה זה מידה? הקפידו לא להתפוצץ. סופגניה בהחלט יכולה להכנס כארוחת פינוק נוספת - וזהו. תבחרו אחת שווה במיוחד ותהנו ממנה ( אפשר כמה רבעים מכמה טעמים שונים 😋).
4- טעימות - לפעמים הסקרנות הורגת אותנו. בחרנו לקחת סופגניה ואחרי 2 ביסים מיצינו. זה הזמן לזרוק אותה או לתת אותה לבן דוד שאוכל הכל..😝 כי הגוף שלנו לא פח זבל! ולא לתת ל-"לא נעים" לשחק תפקיד. מיצינו את הטעם.. יאללה לסגור את הבסטה.
5- קיזוז פחמימות אחרות - סופגניה היא כ-4 מנות פחמימה, זה עלול להקפיץ את רמת הסוכר והאינסולין. אם קיזזתם את הפחמימות מארוחות אחרות - הכל טוב. מנת פחמימה = פרוסת לחם/ 2 לחם קל/ 3 כפות אורז/ 3-4 קוביות שוקולד וכן הלאה. החליטו באותו יום לאכול פחות פחמימות ויותר חלבונים וירקות ואז הנזק של האינסולין והסוכר יתמזערו.
ושיהיה חג שמח וטעים !
תודה!
ההודעה נשלחה בהצלחה.
אחד מהפרטים שהזנתן אינו נכון, אנא נסו שנית.