ברזל ואנמיה

ברזל ואנמיה

!IF YOU CAN DREAM IT, YOU CAN DO IT

ברזל, אנמיה - ומה שחשוב לדעת


    ברזל הוא מינרל חיוני לגופינו. הוא נמצא בעיקר בחלבון ההמוגלובין - שתפקידו לשאת את החמצן בדם, והמיוגלובין - חלבון הנושא את החמצן בשרירים. ההמוגלובין הוא חלבון הנמצא בכדוריות הדם האדומות, הוא קושר אליו 4 יוני ברזל, ותפקידו העיקרי הוא נשיאת חמצן אל תאי הגוף במערכת הדם. 


    כדאי להכיר בבדיקות הדם שלנו:

    1 - הברזל בדם - IRON: אינו מייצג בהכרח את כמות הברזל בגופינו, באופן דומה למינרלים דומים מאחר והם משוטטים בדם לצרכים שונים של הגוף, לשימוש שונה של המערכות.

    2- מאגרי הברזל - FERRITIN: מאגרי הברזל מייצגים את כמות הברזל בגופינו (מלבד מצבי חולי שונים בהם ה-FERRITIN עלול להיות מושפע). כאשר יש חוסר בברזל נראה שמאגרי הברזל אוזלים לאט. יכול לקחת מספר שנים עד לריקון מוחלט שלהם, וכך גם מילוי שלהם בברזל יהיה הדרגתי.

    3- המוגלובין -Hemoglobin: רמות תקינות של המוגלובין אצל גברים הן: g/dl 12-18, ואצל נשים g/dl 12-16 (לא כולל הריון). 

    4- כדוריות הדם האדומות (RBC (Red Blood Cells: כאשר ההמוגלובין יורד גם כמות כדוריות הדם האדומות עלולה להיפגע ולרדת בכמות ובריכוזן בדם.


    כאשר רמות הברזל בגופינו יורדות באופן משמעותי, כמות ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות עלולות להיפגע, זה יכול להדרדר למצב של אנמיה, אך בתחילת הדרך לא נחוש בסימפטומים. 
    ראשית, מאגרי ה-FERRITIN יתרוקנו בהדרגה, שלב זה ללא סימפטומים. לאחר מכן רמת ההמוגלובין עלולה להיפגע, וכאן אנו עלולים לחוש בתסמונות של אנמיה: חולשה, סחרחורות, עייפות ועד ל חיוורון, בחילות, כאבי ראש, נשירת שיער ולהתעלפויות. 


    אנשים העוסקים בפעילות גופנית צריכים להיות זהירים במיוחד עקב מאמצים מוגברים וצריכת חמצן מוגברת באימון. חוסר תשומת לב עלול להביא להתעלפויות חמורות במהלך האימון. הסיבה העיקרית היא חוסר זרימת חמצן לגוף ובעיקר למח.

    נשים סובלות יותר מאנמיה עקב אובדן הברזל בוסת, לכן הצריכה המומלצת לנשים היא גבוהה ביותר מפי 2 מאשר גברים.


    הדרך למנוע אנמיה היא מעקב אחר כמות הברזל בבדיקות הדם, וצריכת ברזל בתזונה ואף כתוסף במידת הצורך. 
    ניתן לתגבר ברזל ממקורות שונים בתזונה כגון:
    מקורות מן החי - בבשר אדום, כבד, דגים, ובבשר עוף והודו.
    מקורות מן הצומח - קטניות (שעועית, אפונה, פול, עדשים, סויה), אגוזים, טחינה (רצוי שומשום מלא), ירקות ירוקים (ברוקולי, תרד) קינואה, סלק ודגנים מלאים.


    כמות ברזל גדולה נמצאית בעיקר במקורות חלבון מן החי וגם הספיגה משם גבוהה יותר. במזונות מן החי ספיגת הברזל טובה יותר עם מקור נוסף של ויטמין C שניתן לקבל מירקות ופירות כגון: פלפל אדום, עגבניה, ברוקולי חי ועוד.
    ישנם תרכובות הקיימות בצמחים בשמות: חומצה פיטית וחומצה אוקסלית, המעכבות את ספיגת הברזל ולכן גם אם צורכים מספיק ברזל מן הצומח יש לוודא שנספג טוב ע"י מעקב אחר בדיקות הדם.


    כדאי להימנע מצריכת ברזל עם מוצרי חלב מאחר וברזל וסידן (הקיים במוצרי חלב) מפריעים לספיגה אחד של השניה, כמו כן גם מרכיבים הנמצאים בקפה וקקאו עלולים להפריע. 
    במידת חוסר ברזל יש לקחת תוסף ברזל מעבר לתיסוף מקורות ברזל מן החי. בנטילת תוסף ברזל כדאי כשעתיים לאחר אכילת מוצרי חלב ולא בסמוך לקפה. במצבי אנמיה חמורים/ בעיות בספיגת הברזל יש לקחת זריקות ברזל ואף עירוי דם.

    שימו ❤️
    ברזל וB12 הם לא אותו דבר! ברזל הוא מינרל בפני עצמו וB12 הוא ויטמין חיוני ועם תפקידים דומים ושונים, אך הם לא מחליפים אחד את השניה! יש לעקוד אחרי כל אחד מהם באופן נפרד.



    Share by: